Lediga tjänster

Observera

Denna text publicerades första gången den 26 juni, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Vill du vara med oss i arbetet med att göra Gud känd för Västeråsare?

Ansgarsförsamlingen har sedan några år arbetat intensivt med att göra kyrkan, Gud och församlingen tillgänglig för den vanlige Västeråsaren. Detta har skett genom en variation av aktiviteter så som kurser, konserter och gudstjänster. Nu ÄR vi på kartan i Västerås och söker dig som vill vara med och hålla oss kvar där men även arbeta med att knyta människor närmre församlingen.

Vi söker nu ungdomspastor/diakon och församlingspastor

I arbetsbeskrivningen för dessa tjänster kan någon eller några av följande roller ingå: församlingsföreståndare, arbetsledare, evangelist, samordnare för smågrupper eller musikinspiratör. Kanske passar någon eller några av dessa roller dig.  

De senaste åren har Ansgarsförsamlingen på ett helt nytt sätt lyckats att nå ut i Västerås. Det som händer i församlingen märks och många evenemang och kurser har deltagare som annars aldrig besöker en kyrka. Människor kommer bland annat på körer med olika inriktning, offentliga föreläsningar, konserter, kurser om tro och livsfrågor. Församlingen har också under flera år arbetat med ett medvetet utvecklingsarbete. Vi vill nu fortsätta att nå ut till Västerås och samtidigt vill vi ta ett steg till där fler också blir ännu mer delaktiga i församlingsgemenskapen.

Ansgarsförsamlingen är ett samgående mellan Baptistförsamlingen, Missionsförsamlingen och Metodistförsamlingen i Västerås. Församlingen består av ca 560 medlemmar och i församlingen finns förutom den utåtriktade verksamheten något som passar alla åldrar. I söndagsgudstjänsterna är det ett varierat upplägg med olika körer eller solister. Ofta gör vi gudstjänstserier med aktuella teman för samhället eller församlingen.

Mälarstaden Västerås är Sveriges sjunde största stad med en kontinuerlig tillväxt men som samtidigt har en närhet till den västmanländska naturen. Traditionellt arbetar många inom teknikindustrin men det finns också en bred arbetsmarknad och dessutom smidigt pendlingsavstånd till flera stora städer.

Ungdomspastor/diakon

I rollen som ungdomspastor/diakon söker vi dig som har erfarenhet av arbete bland barn och unga. Vi ser gärna att du är ordinerad pastor eller diakon. Dina arbetsuppgifter kommer bestå i att leda och utveckla vårt arbete med tonåringar och konfirmander men även Äventyret som är barnens gudstjänst på söndag förmiddag. Du ansvarar för att vårda, utveckla och rekrytera ledare till våra barn- och ungdomsgrupper. Självklart ingår du i vårt arbetslag och ansvarar för gudstjänster då och då. Dina arbetstider kommer till stor del att vara utanför kontorstid, men i gengäld hoppas vi att du får en härlig miljö att arbeta i med hängivna kollegor, stöttande församling och nyfikna barn och unga att leda. Du har enkelt för att leda andra men även för att ingå i ett team och ser samarbete som självklart för att nå resultat. Du har lätt för att knyta kontakter med människor och skapa relationer. Vi ser gärna att du är kreativ och kommer på upptåg men även att du är vältalig och har enkelt att kommunicera.

Församlingspastor

Vi söker dig som vill komplettera vårt arbetslag och tjäna församlingen som pastor. Du predikar, undervisar, är medansvarig för församlingens gudstjänstliv och leder förrättningar. I rollen ingår att vara med och utveckla församlingens verksamhet och att vara tillgänglig för enskilda samtal. Du är en god talare och anpassar dig till olika situationer. Du är kreativ och är dessutom utrustad med gott omdöme och är trygg, stabil och har självinsikt. Pastorsutbildning är ett krav.

Dessa tjänster kan kombineras med någon eller några av följande roller:

 • Församlingsföreståndare
  I rollen som församlingsföreståndare behöver du vara ordinerad pastor, gärna med tidigare erfarenhet av föreståndarskap i större församling. Som föreståndare är du församlingens andlige ledare och ansvarar för utvecklingen av församlingens andliga liv och gudstjänstliv. I dina arbetsuppgifter ingår såväl att be för, som med församlingen. Du deltar i styrelsemöten och leder tillsammans med styrelsen församlingens arbete. Du är enkel att samarbeta med och trivs när du tillsammans med andra utvecklar och driver processer framåt. Ledarskapet finns naturligt hos dig samtidigt som du är trygg, stabil och har självinsikt. Du talar inspirerande, tydligt och välformulerat men anpassar dig till de situationer du befinner dig i.
 • Arbetsledare
  Vi söker dig som är sugen på att leda vårt arbetslag. Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet av att arbetsledning och arbetsgivaransvar. Utöver kollegiet i församlingen kan det även bli aktuellt att arbetsleda våra medarbetare på fritidshemmet som församlingen driver i kyrkans lokaler. I den här rollen ser vi gärna att du är tydlig och strukturerad, leder och motiverar andra att nå uppsatta mål samt är enkel att samarbeta med. Du är även stabil som person och har god självinsikt.
 • Evangelist
  Evangelisten i vårt arbetslag samtalar med människor som ännu inte lärt känna Jesus, om tro i små och stora sammanhang. Du är även ansvarig för att det arrangeras mötesplatser med låga trösklar och minglar med människor i dessa sammanhang. Meriterande är det även om du har erfarenhet att arbeta i en tjänst med evangelistinriktning. Du är kreativ och tar initiativ till nya satsningar samtidigt som du har en förmåga att knyta nya kontakter. Du är självgående och såklart duktigt på att uttrycka dig i tal. När du talar lyssnar människor!
 • Smågruppssamordnare
  Kanske är det du som är inspiratören till att utveckla församlingens arbete med smågrupper. Runt dig uppstår nya smågrupper och du inspirerar ledare att utvecklas i sina roller. Självklart har du själv varit en del av en smågrupp och vet hur viktiga de kan vara för att utvecklas i sin tro och som människa. Du är utåtriktad och social, har lätt för att skapa och behålla kontakter. Du är lätt att samarbeta med och en naturlig ledare genom att skapa engagemang och delaktighet hos andra. Du tänker strategiskt och har ett brett perspektiv på frågor.
 • Musikinspiratör
  Sist ut av de förmågor vi gärna kombinerar på olika sätt är att inspirera till samtida musik. Du är såklart musikaliskt utrustad och har god förmåga att entusiasmera andra i alla åldrar till att musicera. Vi ser gärna att du har någon form av musikalisk utbildning och är uppdaterad på nutida kristen musik. Du tar initiativ och driver på men är även enkel att samarbeta med. Du knyter enkelt nya kontakter med människor i alla åldrar.

Dessa roller kan kombineras i någon av de två tjänster vi utlyser eller så småningom med andra roller till ännu en tjänst. Allt beror på vilka personer som är intresserade av oss och vår församling och som vi bedömer passar in i olika roller.

Dina kollegor

Arbetslaget består i dagsläget av två pastorer, en diakon, en kommunikatör, en administratör, några körledare och ungdomsledare på deltid. De längtar alla efter att få inkludera dig i gemenskapen!

Välkommen med din ansökan så snart som möjligt!

Vi kommer intervjua och anställa löpande när vi hittar rätt person för rätt uppdrag.

Din ansökan, med personligt brev och fullständigt CV, vill vi ha skickad till epost: jobb@ansgars.se.
Ange i ansökan vilken tjänst du söker och om du är intresserad av någon/några av de kompletterande rollerna ovan.

Har du frågor eller funderingar vänd dig till:

Pastor Andreas Löwkvist
andreas.lowkvist@ansgars.se
021-140714

Församlingens ordförande Bengt Sandqvist
ordforande@ansgars.se
070-632 18 25.

Din ansökan behandlas utifrån GDPR.