Livet är orättvist – men vi har haft tur

Har du någon gång varit frustrerad över orättvisor i världen? Funderat över hur det kan komma sig att du fått det så bra medan andra har betydligt tuffare livsvillkor? Tyckt att ”de som bestämmer” saknar handlingskraft? Kanske rent av velat åka iväg ut i världen för att handgripligen dra ditt strå till stacken. Då har vi nåt gemensamt. 

Min frustration är stor och jag har svårt att förstå meningen med att det ska vara så här. När mina barn klagar över att det är orättvist att en av dem fått en marginellt större kakbit än den andra så kontrar jag snabbt med att ”JA, världen är orättvis! Men du, du har haft tur. Du har mat att äta, ett hus att bo i och kläder i överflöd.” Sen är det slut på gnället. 

Vi har så mycket att vara tacksamma för och verkligen uppriktigt tacka Gud för. Men jag är också övertygad om att vi kan vara med och bidra till en bättre värld och att skapa Guds rike på jorden genom små enkla medel. Ett sånt är såklart att äta och dricka så rättvist vi bara kan. 

För mig är det självklara val och det har även du möjlighet till på Björnö i sommar. Bland annat kaffet är rättvist producerat och människorna som skapar möjligheter för oss att dricka dessa goda tårar får skäligt betalt. Deras barn får gå i skola och de slipper bli besprutade med kemikalier under tiden de jobbar. 

Om det är någon som kan säga att livet är orättvist så är det de som betalar med sin hälsa för att vi ska kunna konsumera billigt – men vi kan göra världen mer rättvis för fler genom att välja Rättvisemärkta produkter! 

Varmt välkommen att fika dig till en bättre värld i sommar! Tänk att det till och med fysiskt kan smaka gott att göra rätt. 

Text: Linda Gårdstam, en av Ansgarskyrkans Fairtrade-ambassadörer