Café Mosaics historia

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är avl3470-1.jpg
Fotografi av Åke V Larsson (1926-2006) från år 1963.
Notera att det ännu är vänstertrafik..

Det är vid mitten av 1950-talet som Metodistförsamlingen i Västerås låter uppföra sin nya kyrkolokal på Smedjegatan 2, belägen i de centrala kvarteren av stadskärnan. Som granne ligger det legendariska Konditori Princess, möjligen väl till pass för kyrkkaffe efter möten i kyrkan.

Den 30 augusti 1958 invigs den nybyggda Metodistkyrkan. På Notudden har församlingen ett sommarhus som avyttras till Västerås kommun. Köpe-skillingen blir 3000 kr. Istället införskaffar församlingen en ny lokal för sommaraktiviteter belägen vid Vinterviken på Björnön utanför Västerås. Även denna kommer att säljas till kommunen. Idag har Ansgarsförsamlingen ett sommarcafé – Café Björnen – på Norra Björnön. Under sommaren förläggs församlingens aktiviteter med bl.a. gudstjänster hit. Mer information om församlingens aktiviteter på Björnön finner du via denna länk.

Året är 1981 då Metodistförsamlingen i Västerås byter sitt namn till Centrumkyrkan. Motiveringen till namnbytet är att ”namnet Centrumkyrkan säkerligen inte låter så främmande för gemene man som Metodistkyrkan”. Sagt och gjort.

Nya konstellationer

Sedan kyrkobyggnaden på Smedjegatan 2 i Västerås uppfördes 1958 har med tidens gång mycket vatten strömmat längs Svartån, och vidare ut i Mälaren. Idag ägs den gamla Metodistkyrkans lokal av Ansgarsförsamlingen i Västerås. Bakgrunden är att Ansgarsförsamlingen tillhör Equmeniakyrkan, en kyrka som finns över hela Sverige och som bildades 2011 genom att Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige gick samman. År 2017 gick även Centrumkyrkan i Västerås samman med Ansgarsförsamlingen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är centrumkyrkan-vasteras.jpg
Centrumkyrkans lokal i Västerås. Bild från 2015.